Over

Bedankt dat je onze site bezoekt. Hier onderzoeken we de heemkunde van de ziel, of de fascinatie voor het lokale.

De klassieke heemkunde is de ‘kennis van volk en bodem in een bepaalde streek: streektaal, volksgebruiken, natuurlijke gesteldheid, bestaansmiddelen enz.’ In de praktijk komt heemkunde neer op kleine genootschappen van veelal wat oudere witte heren die met elkaar ontzagwekkende hoeveelheden tijd pompen in – voor een buitenstaander vaak: – hilarisch kleine deelgebieden van kennis. Het is de eenzame vorm van kennis, want hoe meer de heemkundige leert over, zeg, het gebruik van landbouwwerktuigen op het eiland Tholen in de negentiende eeuw, hoe interessanter het voor de heemkundige wordt, en hoe meer de heemkundige van de omgeving kan vervreemden. Het is dat proces van kennisgaring en daaropvolgende vervreemding dat we op een vreemde manier allemaal steeds beter leren kennen.

De heemkunde van de ziel onderzoekt de heemkundige blik, toegepast op de moderne streek. Onze streek is de stad, het internet, de reclames om ons heen, de infrastructuur van ons bestaan dat we lange tijd voor kennis hebben aangenomen, maar nu opnieuw in de diepte willen herzien. Van beton, elektriciteitsmasten en infrastructuur tot psychogeografie, Perec en ananassen, wandelingen rond de ring rond Amsterdam en bedenkers van de mozarella-pizza’s van Dr. Oetker. Wat is dat gevoel? Wat is die blik? In welke tradities is die te plaatsen? Wie houden zich ermee bezig? Wat levert die blik op?

Deze site is een lopend onderzoek: nieuws, berichten van de week, recensies van al dan niet heemkundige werken, sollicitatie-gesprekken met aspirant heemkundigen van de ziel, polemieken en updates over de vraag wat heemkunde van de ziel precies is. We eren de nieuwsgierigheid en kijken naar nieuwe, goede manieren om ons tot het lokale en de heem te verhouden. Heb je vragen of opmerkingen, suggesties of zelfs tips, mail dan graag de heemkundige kring op heemkundevandeziel@gmail.com

De headerfoto op de site is in oktober 2021 gemaakt door Boudewijn Bollmann, in de haven van Rotterdam.

Steun

Het onderzoek van de heemkundige kring van de ziel wordt in eerste instantie mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlandse Letterenfonds, dat bij dezen zeer hartelijk bedankt wordt. Om de voortzetting van dit project te garanderen willen we je vragen of je, als je dit onderzoek en de verhalen die we hier brengen waardeert, misschien financieel of spiritueel wil bijdragen aan de voortzetting van het project, bijvoorbeeld door je in te schrijven op de nieuwsbrief, ons te volgen op Twitter of Instagram, of door bijvoorbeeld een eenmalige donatie in de vorm van euro’s te doen (maandelijks gaat nog niet, maar daar werken we aan). Donaties worden gebruikt om vaste kosten te dekken (domein-hosting) en om onszelf en mede-heemkundigen in staat te stellen de uren die in het heemkundig onderzoek gaan zitten te verantwoorden.

Eenmalige donateurs kunnen ervoor kiezen hun naam op de site vereeuwigd te zien. Maandelijkse donateurs krijgen eerder toegang tot nieuwe verhalen.

Bedrag

Heemkunde van de Ziel is een onderneming, nee, opdracht, van Jan van Tienen, KvK: 56438761, BTW: NL001737985B40. Te bereiken via heemkundevandeziel@gmail.com. Donaties worden op prijs gesteld, maar kunnen niet worden geretourneerd. Gegeven blijft gegeven, de dank is voor eeuwig.