De week in heem (1)

Lezer, overal is heem. De afgelopen week, de week van 1 november 2021, kwamen we de volgende verhalen, berichten en andere zaken tegen die ons aan de heem deden denken. We sommen ze op, voor het weekend

De beste kermiskunst van Nederland wordt al veertig jaar door één airbrush-artiest gemaakt‘ – Gwen van der Zwan en Maarten Delobel voor Brandpunt+

De oud-collega’s en vrienden van Brandpunt+ publiceerden in het kader van hun onderzoek naar de kermis in Nederland een interview over een onderwerp dat al jaren op ons verlanglijstje stond: een airbrush-artiest die kermisattracties decoreert. Will van der Ouderaa uit Middelburg spuit al veertig jaar de sportauto’s, vrouwen in bikini en Vrijheidsbeelden op de zijkanten van de botsauto’s en turbopoliepen die je op de kermis ziet. Hakenkruizen zet hij niet, en hij vindt het jammer dat hij geen topless vrouwen meer mag airbrushen. Iedere menselijke uiting of afbeelding is uiteindelijk te herleiden tot iemands droom, en hoewel we best nog een paar duizend woorden meer over die droom hadden willen lezen, danken we aspirant-lid Gwen voor de mooie tekst en aspirant-lid Maarten voor de mooie foto’s. Omdat we het stuk liever zelf hadden geschreven en het niet lang genoeg is, moeten we helaas deze aanvraag voor lidmaatschap van de heemkunde van de ziel voorlopig afwijzen, maar we kijken absoluut uit naar de volgende proeve van bekwaamheid. Lees het verhaal hier.

De zoektocht naar Amsterdams ondergrondse pizzabakker‘ – Maarten van Gestel, Napnieuws.nl

Journalist Maarten van Gestel liet weten de zoektocht naar de grootte van de bamikegel te waarderen en liet toen ook vallen dat hij zelf eens een zoektocht heeft opgeschreven naar de pizzabakker die ooit bij metrostation Waterlooplein te Amsterdam de ‘pizza Viagra’ te koop aan bood. De man bleek spoorloos verdwenen en in 2018 ging Maarten op onderzoek uit. Een mooie zoektocht, en bovenal waarderen we de blik, de houding, het verlangen naar een verbinding, hoe vluchtig ook. Het is ons allemaal wat, nietwaar? De inzending wordt enorm gewaardeerd, maar gezien het feit dat dit een stuk uit 2018 is, kunnen we Maartens aspirant-lidmaatschap nog niet verzilveren tot een officieel lidmaatschap. Lees het stuk hier.

Vandalen duperen Waterschap Aa en Maas voor meer dan een ton‘ – bericht op NOS.nl

Of dit een gevalletje heem is is zeer de vraag, maar het geval van een vandaal die de afgelopen maanden zeven besturingskasten en meerdere meetstations van specifiek het Brabantse Waterschap Aa en Maas vernielde riep wel degelijk vragen bij ons op. De heem bestaat uit stilstaan bij dingen waar minder vaak bij wordt stilgestaan, en dat kan tot een soort woeste nieuwsgierigheid leiden. Zag deze vandaal deze instrumenten en kon hij of zij zich uiteindelijk niet bedwingen, móest deze persoon weten wat er in het hart van die mysterieuze apparaten in het landschap verscholen lag? Hoewel je vandalisme kunt zien als een hercontextualisering, een herordening van de dingen zoals zij zijn of waren, moeten we toch nog even wijzen op een beter voorbeeld van hercontextualisering, zoals die deze dagen te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar in een zaal drie elektriciteitskasten (elektriciteitskast ‘Disco’, elektriciteitskast ‘Joke’ en elektriciteitskast ‘VMC’) staan opgesteld, die daar zijn weggezet door kunstenaar Klara Lidén. Chapeau, Klara Lidén.

Wat doe je met de spullen als je ouders overlijden?‘ – Dick Wittenberg, De Correspondent

Journalist, schrijver en podcastmaker Dick Wittenberg van De Correspondent publiceerde deze week het hemig aanvoelende boek ‘Wat doen we met de spullen?’. Dick mocht na het overlijden va Jo van Overdijk-van de Ven (1926-2017) meekijken naar hoe haar kinderen met haar overgebleven spullen omgingen. Wat zeggen de spullen over ons, wil Wittenberg weten, en daar zijn wij dan ook razend benieuwd naar. Het leesexemplaar is binnen, een bespreking van het boek volgt snel. In ieder geval feliciteren we Dick vast met het werk en we raden aan het begeleidende stuk op De Correspondent te lezen. (Bij dezen trouwens nog eens hartelijk dank aan Andreas Jonkers voor de vriendelijke woorden over de bamikegel)

Heeft u zelf tips voor de heemkunde van de ziel, zijn u hemige dingen opgevallen? Mailt u ons dan alstublieft op heemkundevandeziel@gmail.com of laat u een reactie achter op de site. Verder kunt u dit project als altijd steunen door u in te schrijven voor de nieuwsbrief, ons te volgen op Instagram of Twitter of door middel van een kleine donatie, waardoor we het onderzoek qua tijd kunnen verantwoorden aan onze toekomstige zelven.

Bedrag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.